Yes, an employer can contribute to a personal pension or SIPP, and HMRC treats it as an ordinary employer contribution. The catch is who will accept it.

Whether your employer can pay into your own personal pension is a question of tax rules, then of what your provider takes, then of whether the plan can stand in for a workplace scheme. This page takes them in that order. Your employer's offer, your provider's terms and your allowance all bear on one plan. In a single free call, an FCA-authorised adviser would go through all three, and the quick form on this page books it.

Can an employer contribute to a personal pension?

Yes. HMRC's Employment Income Manual says that personal pension arrangements made by an employee "may provide for employer contributions as well as employee contributions". It lists personal pension schemes alongside occupational ones as registered schemes, so the tax rules do not treat a personal pension as a lesser home for employer money. A SIPP is a kind of personal pension, as personal pension vs SIPP explains, and the same reasoning applies.

Permission under the tax rules is not the same as agreement. Your employer has to be willing to pay, and your provider has to be willing to receive. The next sections cover what happens to the money once both are.

How is an employer contribution to a personal pension taxed?

The same way as any employer contribution to a registered scheme. HMRC's Employment Income Manual says employer contributions under such an arrangement are not taxed on you as earnings, and its Pensions Tax Manual adds that they are not a taxable benefit in kind either. For National Insurance, Part VI of Schedule 3 to the Social Security (Contributions) Regulations 2001 lists an employer's contribution to a registered pension scheme covered by the income tax exemption in section 308 of ITEPA 2003 among the payments that "are disregarded in the calculation of earnings for the purposes of earnings-related contributions", so it is not counted as pay.

Your employer gets its relief by deducting the contribution as an expense when working out its profits, and HMRC's Pensions Tax Manual says relief is given only on contributions actually paid; the tests on that deduction are in company pension contributions and the tax deduction. The exception for an employer paying into a relative's own pension, and the rest of the detail, are in tax on employer pension contributions.

What employer money does use up is your annual allowance. GOV.UK counts what is paid into a defined contribution scheme in the tax year "by you or anyone else (for example, your employer)", and gives the allowance as £60,000 for 2026/27, with tax due only above it. Payments from your employer into a personal pension share it with your own and with any workplace scheme; it can be lower if you have taken money flexibly or have a high income, as the annual allowance guide and the money purchase annual allowance explain.

All of this describes a straight employer payment. A deal in which you give up part of your salary in exchange is a different arrangement with its own rules, set out in salary sacrifice into a personal pension.

Will my personal pension or SIPP accept employer payments?

Providers set their own terms, so the answer is provider by provider. AJ Bell's SIPP key features say: "You can pay contributions into your SIPP, and if you’re employed, your employer can too." Fidelity's SIPP terms, in its August 2026 document called Doing business with Fidelity, list a contribution from your employer among the ways to open an account. Vanguard's Personal Pension takes the opposite line apart from one narrow case, set out in the questions below.

Where employer money is accepted, providers describe it going in gross. AJ Bell's document says of employer contributions: "These are payable gross, and the employer claims their own tax relief directly when they contribute to your SIPP." Fidelity's says: "If you are employed and your employer is making contributions, these are paid gross." Before you ask your employer to change anything, find the sentence on who can pay in within your own plan's key features. Which payers your plan accepts is written in its terms, and an adviser can read them with you at no cost after you send the enquiry form.

The people most likely to meet a special route are company directors paying from their own limited company, which is the subject of limited company pension contributions. Investing through a SIPP or personal pension carries risk: values can fall as well as rise, and you may get back less than you paid in.

Can a personal pension or SIPP count for auto-enrolment?

It can, if it meets the tests. The Pensions Regulator (TPR) says an employer may use an existing pension scheme or set up a new occupational or personal one, and that the employer "must be satisfied that it meets the criteria to be an automatic enrolment scheme or to be a qualifying scheme before they can use it". The duty to check sits with the employer, not with you.

For a personal pension, TPR's guidance lists what a qualifying scheme must do. It must be regulated by the FCA and "provide money purchase benefits", and it must "have certain types of agreements in place between the employer, the jobholder and the provider of the personal pension scheme". The first of those is an agreement between provider and employer under which the employer's contribution must be "at least 3% of the jobholder's qualifying earnings", and TPR says it expects the agreement to bind the employer legally, preferably in a written contract. A second agreement, between provider and jobholder, is needed only where the employer pays less than 8% of qualifying earnings and the jobholder makes up the difference.

Whether your employer will sign such an agreement, what your provider will agree to, and whether staying in the employer's own scheme suits you better are points an FCA-authorised adviser can weigh once the form here has booked the call.

TPR also says it is "unlikely that an existing group personal pension scheme or stakeholder pension scheme will have such an agreement in place". So a plan you opened yourself does not become an auto-enrolment scheme just because your employer pays into it; the agreements and the employer's checks come first. Where those amounts are set, the workplace pension minimum and auto-enrolment rules give the detail.

Employer contributions to a personal pension: common questions

How does an employer actually pay the money in?

Where the plan is used for auto-enrolment, TPR expects direct payment arrangements, under which the employer, or someone acting for it, pays its own contributions to the scheme and passes on any contributions you make out of deductions from your pay, by due dates the arrangements set out. Outside auto-enrolment, how a single employer payment is made is up to the provider; AJ Bell, for one, takes it by cheque or electronic transfer.

Does a Vanguard Personal Pension take employer payments?

Vanguard's help page says: "Your employer cannot make payments to your Vanguard Personal Pension. Our pension is not a workplace pension. This includes umbrella companies and salary sacrifice arrangements." Its November 2025 key features describe one narrow case, an employer payment where you are the director of a limited company you own, which is the territory of the company director page.

What is the minimum an employer must put into a personal pension?

For a personal pension to qualify for auto-enrolment, TPR's test looks for an employer contribution of at least 3% of qualifying earnings under an agreement with the provider, though TPR also describes a certification route measured on pensionable pay, with its own percentages. Outside that test, your provider's terms and your employer's agreement are the place to look, and the guide to setting up a personal pension covers choosing a provider.

Can I carry on paying in myself as well?

Yes, your own payments and your employer's go into the same allowance. How your own payments are given tax relief is covered in pension tax relief.

Questions to settle before you rely on it

Three things decide how this works in practice: whether your employer agrees to pay into a plan you hold, whether your provider accepts that payer, and whether you need the plan to count for auto-enrolment. Written confirmation on each is worth having. The SIPP guide sets out how the accounts themselves work. Anything unclear in the provider's wording can be put to an adviser for nothing after you fill in the form.

Sources