Is a protected pension age lost on transfer? Under the 2006 rules, usually, unless it is a block transfer; the 2028 protection can travel with the money.
A protected pension age is a right, tied to one scheme, to take benefits before the normal minimum pension age, which the Finance Act 2022 sets at 55, rising to 57 on 6 April 2028 (uniformed services schemes stay at 55). Whether the right survives a move depends on which of two protections you hold and what sort of transfer it is. Holding one of these ages and weighing a transfer? Complete the form on this page; the protected-age question then goes to an FCA-authorised adviser, whose phone call is free. Who qualifies for either protection is covered in protected pension ages.
Is a protected pension age lost when you transfer a pension?
It depends on the protection and the type of transfer. HMRC's Pensions Tax Manual and Schedule 36 to the Finance Act 2004 give this picture:
| Protection | Ordinary transfer to another scheme | Block transfer |
|---|---|---|
| 2006 protection (rights held on 5 April 2006) | Lost, unless you already have a protected age in the receiving scheme; pensions in payment differ (below) | Kept; the receiving scheme takes over the age |
| 2028 protection (rights held immediately before 4 November 2021) | The transferred money, and what grows from it, keeps the age from the first scheme | Kept, where the block transfer condition is met |
For the older protection the manual is plain: "A member with a protected pension age under a pension scheme will lose that protection if they transfer to another scheme unless the transfer is" a block transfer or one into a scheme where the member already has a protected age. That applies to crystallised and uncrystallised rights alike. Without the age, a pension that starts earlier than the standard one counts as an unauthorised payment, unless ill health is the reason for retiring.
What counts as a block transfer for a protected pension age?
It is an all-or-nothing move of a group. The manual sets four tests for the 2006 protection: the rights of at least one other member move with yours; it is one transaction, under one agreement, to one receiving scheme; it takes every right the old scheme holds for those members; and your membership of the receiving scheme before the move must not exceed 12 months. Deferred and pensioner membership count towards the 12 months, so an old deferred pot in the receiving scheme can stop a move qualifying.
HMRC adds that a section 32 policy or retirement annuity contract cannot normally make a block transfer, because it holds one member; the exception is a scheme being wound up. A personal pension can receive one, since there is no restriction on the type of registered scheme. After a block transfer, "Successive block transfers can be made without affecting the member's protection." For what a bulk move means for your pension generally, including one you did not ask for, see bulk and block pension transfers.
What if you move only part of the pension, or it is already being paid?
A part-move is not a block transfer. Move rights from one arrangement while keeping benefits in another in the same scheme, and HMRC says the rights left behind keep protection while the rights moved have none.
Under the 2006 rules, a pension already in payment is treated differently. A non-block transfer made after 5 April 2015 where every transferred right is a pension in payment using a protected age can leave payments from the new scheme authorised. HMRC says this is "ring-fenced to the transferred funds", so money already in the receiving scheme, or paid in later, gets no help from it. Before 6 April 2015, moving a pension in payment without a block transfer meant any payment before the normal minimum pension age was unauthorised.
How does the 2028 protection behave in a transfer?
The newer protection sits in paragraphs 23ZB and 23ZC of Schedule 36, inserted by section 10 of the Finance Act 2022. It applies only where neither 2006 protection applies to you and that scheme; if a move would end a 2006 age, ask the administrator what protects your age afterwards. The test looks for a right to take any benefit from an age below 57 immediately before 4 November 2021, in scheme rules that gave such a right on 11 February 2021. HMRC also says members "in the process of a substantive transfer to a scheme at 4 November 2021 will be entitled to scheme benefits before age 57".
Two routes then carry the age across a move. The block transfer condition covers a block transfer from 4 November 2021 out of a scheme where you met the entitlement test, as well as certain earlier block transfers and chains of them. For this protection a block transfer is one transaction covering all the sums and assets for you and one or more other members, and that definition sets no 12-month membership limit. Separately, paragraph 23ZC covers ordinary recognised transfers: the transferred sums, and anything arising from them, are treated as if the normal minimum pension age were your protected age under the first scheme they came from.
That age is 55 or the age you held the right from, whichever is higher, and never more than 55 before 6 April 2028. Whether your scheme's rules gave you the earlier right is for the scheme to say. Administrators' answers about block-transfer status can be technical, and the FCA-authorised adviser ringing after the form here is sent can read yours with you.
Will the new scheme pay from the protected age?
Not automatically. The manual points out that the existence of a protected age does not force a scheme to pay from it. After a 2006-protection block transfer the receiving scheme "also ‘inherits’ the payment condition from the transferring scheme", so the conditions for taking benefits that applied originally carry over, whatever type of scheme it now is.
Whether a particular receiving scheme's own rules allow payment at that age is for that scheme to confirm, in writing, before the money moves.
What to settle before you transfer a pension with a protected age
- Ask the administrator whether you hold a protected age, which protection it comes from and what the age is. HMRC says administrators "will be able to tell the member if their right to take benefits has been protected in their scheme".
- Ask whether the planned move is a block transfer, an ordinary transfer or a part-move.
- Ask the receiving scheme to confirm it will pay from that age.
- For a defined benefit pension, weigh the regulators' view below; advice is also required once safeguarded benefits have a transfer value above £30,000, as transferring a final salary pension sets out.
- Treat any offer of early access tied to a transfer with suspicion, as the second quotation below explains.
The FCA and The Pensions Regulator (TPR) believe it’s in most people’s best interests to keep their DB pension.
— Financial Conduct Authority, Considering a defined benefit pension transfer (page dated 24 April 2025)
You should be very wary of any scheme offering to help you release cash from your pension before you’re 55. It’s almost certainly a scam.
— Financial Conduct Authority, Pension scams (page dated 19 January 2026); more in spotting pension scams
Mechanics of a move sit in how to transfer a pension; the tax side is in pension transfer tax.
Keeping a protected age through a transfer: other things people ask
Does a protected pension age make my pension a safeguarded benefit?
Not in itself: it is an age, and HMRC says it is specific to one registered scheme. Under the Pension Schemes Act 2015, safeguarded benefits are any benefits except money purchase and cash balance ones, so the kind of pension decides it; no advice check is needed at a transfer value of £30,000 or less. One defined benefit pension can raise both questions.
What if my pension has no protected pension age?
The standard age is then your limit. HMRC says any pension, and most lump sums, paid before it are unauthorised payments unless you are retiring through ill health or hold a protected age. For the standard ages and the 2028 rise, see the rise to 57 and starting a pension at 55.
Can a personal pension keep my protected age after a block transfer?
Yes, if the other block transfer conditions are met, because HMRC says the receiving scheme can be any registered scheme. Where the protection began in a personal pension or retirement annuity, the receiving scheme takes on the conditions for taking benefits that applied to the original.
What happens if only some of my pensions are moved?
Each scheme is looked at on its own, because a protected age belongs to a particular scheme, so moving one pension is tested only against that scheme's protection.
Knowing which protection you hold is only half of it; the receiving scheme's treatment is the other, and an FCA-authorised adviser calling once the form here is sent can look at both.